Wat gaan we doen?
Energieneutraal betekent voor het waterschap dat we net zo veel hernieuwbare energie (laten) opwekken als het waterschap verbruikt. Het waterschap zet in op een mix van zowel het verminderen van energieverbruik als het winnen van hernieuwbare energie uit natte biomassa, water, zon en wind. Onze strategie is tweeledig: voor onszelf en om anderen te helpen energieneutraal te worden. We richten ons op:
- het winnen van elektriciteit (wind, biomassa en zonnepanelen) op en nabij onze grootste energieverbruikers: de rioolwaterzuiveringen. De elektriciteit wekken we zelf op of we doen dat samen met de markt;
- de maatschappelijke energietransitie mogelijk maken door verschillende energievormen op te wekken op onze assets – dat zijn onze terreinen, installaties en watergangen. Dit doen we samen met de markt en andere overheden en we moedigen deze transitie aan. Zo wil het waterschap de potentie van aquathermie zichtbaar en bruikbaar maken. We stimuleren de opwekking van warmte uit afvalwater (TEA) en oppervlaktewater (TEO) door kennis en kunde te leveren. We faciliteren initiatieven voor TEA op onze rioolwaterzuiveringen.
Hoe gaan we dat doen?
Wij nemen de rol aan die nodig is om de transitie te versnellen en waar het waterschap van meerwaarde kan zijn. Dit kan zijn als initiatiefnemer, investeerder, aanjager, gebruiker, facilitator of beheerder.
Het waterschap staat open voor elke vorm van samenwerking op het gebied van de energietransitie. Samen met de overheden werken we aan de regionale energiestrategieën. Met individuele gemeenten en marktpartijen werken we samen om de warmtetransitie voor elkaar te krijgen. Met (lokale) energiecoöperaties en marktpartijen werken we aan herwinbare energieprojecten. Partners kunnen ons vragen deel te nemen, daarnaast zullen wij zelf actief zoeken naar samenwerking.
Waar vindt u meer informatie?
visie op Duurzaamheid ‘Doe denk duurzaam’ rwzi Leidsche Rijn vervangt de rwzi’s Maarssen en Maarssenbroek