Draag jij ook bij aan onze online zichtbaarheid?
Als waterschap zijn we trots op het mooie werk dat we doen en dat steeds belangrijker wordt. Dat willen we in de 'echte wereld' laten zien, maar ook online. We hebben natuurlijk een website die het hart vormt van onze online activiteiten en we zitten op diverse social media. Volg ons vooral. En wanneer je (nog) niet op social media actief bent: kom er bij! Via de accounts van het waterschap wordt weliswaar het 'verhaal' verteld, maar we hebben onze medewerkers nodig om dit verhaal te verspreiden onder een groot publiek. Iedere medewerker heeft immers zijn eigen netwerk en al die netwerken samen vormen een grote groep mensen die onze posts ook weer kunnen delen! Vind je het leuk om via je eigen socials over het waterschapswerk te vertellen? Be our guest! Uiteindelijk bereiken we een (veel) groter publiek via onze medewerkers dan via onze organisatieaccounts. Let wel: wees je er in je nieuwe positie van bewust dat je ambtenaar bent en pas daarbij op met uitgesproken politieke (privé-)opvattingen. Dit geldt vooral wanneer je vrij zichtbaar bent (omdat je veel 'in het veld' bent, bijvoorbeeld als omgevingsmanager).
Wil je hier een keer over doorspreken? Stuur dan even een berichtje aan communicatie@hdsr.nl. Wist je trouwens dat er in 2022 900 jaar waterbeheer wordt gevierd? Je kunt hiervoor ambassadeur worden en daarbij ook actief zijn op social media. Zoek contact via 900jaarwaterbeheer@hdsr.nl voor meer informatie.
Hierna lees je meer over de social media-kanalen waarop wij actief zijn. Heb je niet zoveel met social media? Scroll helemaal naar beneden om te zien hoe je toch van waarde kunt zijn!
LinkedIn (@Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)
LinkedIn is de 'zakelijke social' waarop we uiteraard vacatures plaatsen, maar waarop we ook content delen in het kader van employer branding. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt er op neer dat we willen laten zien met wat voor mooi en boeiend werk we als waterschap bezig zijn. Dit met als doel onze organisatie op de kaart te zetten als interessante werkgever: ‘hier wil je toch komen werken?’ Zit jij al op LinkedIn? En twijfel je misschien over je profiel (misschien vind je dat het scherper, duidelijker kan) en/of wil je straks dingen gaan delen over je werk (doen!) maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Neem dan contact op met communicatie@hdsr.nl en we helpen je verder!
Instagram (@hdsr_waterschap)
Op Insta draait het om beeld en zo benaderen we dit medium dus ook. De boodschap is ondergeschikt aan het beeld. Is er geen mooi plaatje voorhanden terwijl de boodschap misschien best interessant is, dan gaat het feest helaas niet door. Op Insta houden we het lekker laagdrempelig omdat we hier jonger publiek hopen te bereiken die normaal gesproken misschien niet zo met het (werk van) het waterschap bezig is. Zit jij op Instagram (of overweeg je dit) en wil je straks dingen over je werk delen maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Of wil je weten hoe je Instagram sowieso moet gebruiken? Neem dan contact op communicatie@hdsr.nl en we helpen je verder!
Twitter (@HDSR_waterschap)
Twitter zetten we eigenlijk voor allerhande zaken in. Bijvoorbeeld om even een flits te delen van een evenement of congres waar we bij zijn of om nieuws te delen dat we op onze website hebben gezet. Het doel van dit medium is minder ‘vastomlijnd’ dan bij LinkedIn of Instagram en daardoor vrij laagdrempelig. Het nadeel van Twitter is dat er in een bericht maar 280 karakters passen en dan moet je dus snel tot de kern komen! Of een bericht uitsmeren over meerdere tweets, dat kan natuurlijk ook. Wil je hier meer over weten en/of wat tips krijgen? Neem dan contact op met communicatie@hdsr.nl en we helpen je verder!
YouTube (@Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)
Op YouTube zetten we uiteraard video's, die we verdelen over playlists (afspeellijsten) die ieder over een bepaald thema gaan. Ons YouTube-kanaal staat op zichzelf, maar wordt vaak gebruikt om video's te delen via één van de andere socials of de website. Video's moeten altijd ondertiteld zijn (of je moet de ondertiteling kunnen aanzetten) in het kader van de richtlijnen digitoegankelijkheid die zijn bepaald door de Rijksoverheid en die voorschrijven dat iedere online uiting van een overheidsinstantie (dus ook van ons want wij zijn een overheid) toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dus ook voor mensen met een beperking (blind, doof, …). Video's moeten natuurlijk worden ondertiteld voor mensen die doof zijn.
We hebben jouw hulp nodig!
Ook wanneer je misschien niet (heel actief) met social media bezig bent, is jouw hulp van waarde! Mogelijk ga je er straks wel eens op uit, bezoek je soms het project waarvoor je actief bent of ben je vrijwel full time in 'het veld'. Jij bent dan onze ogen! Dus: wanneer je ergens foto's of video's maakt: stuur ze gerust door aan de mensen van het social team. Omdat zij zelf amper in 'het veld' zijn, is alle beeld wat daar wordt geschoten welkom. Stuur het naar communicatie@hdsr.nl.